För skolor och andra pedagogiska verksamheter

För er som arbetar inom skolan har Gycklargruppen TRiX ett brett utbud för att passa olika delar av er verksamhet. 

Undervisning

Vi har arbetat med cirkuspedagogik i 20 år. Vi arbetar pedagogiskt för att stärka individer och grupper. ”Jag kan”, ”Vi klarade det tillsammans” och ”Jag ger inte upp” är tre av de erfarenheter våra deltagare tar med sig från våra pedagogiska projekt.

Skapande skola

Skapande skola har vi arbetat med sen början av 2000-talet och vi genomför runt 500 tillfällen per år, mestadels i Västerås och Västmanland men även runt om i landet.

Vi har lång och bred erfarenhet, och vi erbjuder allt ifrån färdiga koncept med prova på och fördjupning till skräddarsydda upplägg som angriper särskilda delar efter era önskemål. Det kan exempelvis vara gruppstärkande aktiviteter, samarbetscirkus eller att arbeta mot en föreställning för publik. Vi gör skapande skola-projekt för alla åldrar och med elever med särskilda behov. 

Mattecirkus

Mattecirkus med TRiX är utvecklat i samarbete med Kerstin Larsson som är fil. dr i matematikdidaktik och är ett enastående sätt för eleverna att få en djupare och kroppsligt förankrad förståelse för matematik genom att använda cirkus som verktyg på ett lekfullt och utforskande sätt. Mattecirkus kombinerar koncentration, glädje, taluppfattning, samarbete, mönster, struktur, mod, mattespråk och geometri.

Vi gör mattecirkusprojekt framförallt med åk f-3. 

Föreställningar

Vi har ett antal skolföreställningar på vår repertoar som vi både kan komma till er och spela eller bjuda in er till vår teater för att se. Föreställningarna är på olika sätt knutna till läroplanen och kan med fördel ses som en del i den pedagogiska undervisningen.

Vikingasagan (F-6)

En spännande saga om pojken som får följa med på vikingafärd i österled. Där träffar han både trälhandlare och asagudar. Föreställningen tar form med ord, rörelse, gycklarkonster och autentisk rekvisita. Föreställningen passar utmärkt som ett komplement för att levandegöra den ordinarie historieundervisningen och kan spelas i ett vanligt klassrum, en teater eller ett vardagsrum. Efter föreställningen kan pedagogerna jobba vidare med föreställningen med hjälp av vårt pedagogiska material. 

Den stora smällen (F-åk 4)

Hur skapades egentligen världen? I en lekfull gycklarföreställning guidas vi genom historien och historier om vårt och alltings uppkomst. Vi tar avstamp i skapelsemyter från hela världen och vetenskapliga teorier och ser var vi landar efter den här interaktiva resan. Olika delar av världen knyts samman i vår skapelseväv, och kanske upptäcker vi att vi har mer gemensamt än vi tror. Efter föreställningen kan pedagogerna jobba vidare med föreställningen med hjälp av vårt pedagogiska material. 

Juggling with democracy

En fantastisk föreställning om jonglering! Nej! Om demokrati! Demokrati ska det stå.

Vi gör en seriös djupdykning i ämnet. Vi grottar ned oss i vad demokrati är och vad demokrati är bra för eller inte bra för. Vi undersöker vad som behövs för att en demokrati ska fungera och vad mänskliga rättigheter och allas lika värde har med det hela att göra. Det här är en viktig föreställning! Efter en snabb titt på världskartan upptäcker vi att alltför många, även i vår närhet, spelar diktaturspelet.

Föreställningen brottas med aktuella samhällshändelser och falska nyheter. Demokratin är i fara och jongleringens förkämpar antar uppdraget! Nej! Demokratins förkämpar! Demokrati ska det vara.

En bit på väg/ En liten bit på väg

En gycklartalkshowföreställning om mat och miljö samt vad du kan göra lokalt för att påverka globalt. I denna fartfyllda föreställning blandas talkshow, gyckel och matlagningsprogram med tips på hur små förändringar i vår vardag kan ha stora positiva konsekvenser. För visst kan vi göra skillnad! Med små enkla val i vår vardag kan vi påverka vår framtid.

I denna föreställning får vi svar på vad energi egentligen är och hur vi kan spara på den. Måste vi spara på den?

Det blir galna matlagningstips, vad är det egentligen vi äter och vad händer med våra sopor?

Förbered er på en energifylld föreställning med varm humor, spänning och så lite statisk fakta förstås.

Event 

För de tillfällen ni vill uppmärksamma lite extra, kanske ett jubileum eller en skolavslutning som ska firas med guldkant, har ni vårt eventutbud att plocka ifrån. En maffig eldshow på skolgården eller en humoristisk gycklarshow med hisnande akter som passar både inomhus och utomhus.

eld

gyckel